Rapid-do

Voedselveiligheid staat voorop

Bedrijven die werken met voedsel en ingrediënten moeten zorgen voor voedselveiligheid, waarmee ze waarborgen dat consumenten zonder gezondheidsrisico het voedsel kunnen consumeren. Wereldwijd is de kwaliteit van voedsel een issue. Regelmatig verschijnen er berichten in de (internationale) media over wantoestanden of fraude in de voedingssector. Binnen Europa zijn er Europese uniforme regels voor voedselveiligheid opgesteld en vastgelegd in de ALV (Algemene Levensmiddelen Verordening) of de General Food Law. Daarin staan algemene principes en voorschriften ten aanzien van voedselveiligheid en is de verantwoordelijkheid van producenten van levensmiddelen vastgelegd.
 

ALV en Warenwet

Binnen Nederland heeft de Rijksoverheid een doorvertaling gemaakt van de ALV in de Warenwet. In deze Warenwet staan de eisen opgenomen waaraan consumentenproducten zoals voedingsmiddelen moeten voldoen. Vanzelfsprekend vallen voedingsmiddelen als eindproduct onder de Warenwet, maar ook de grondstoffen, de productie en het productieproces, de bereiding en de (verkoop)locatie. Ook voorlichting en transparantie voor de consument, bijvoorbeeld door middel van de juiste verpakking en etikettering, zijn een belangrijk onderdeel van de Warenwet. 

Bevel
Afbeelding 1
Afbeelding 2

Voorbeelden van eisen

We noemen ter illustratie een aantal eisen die van toepassing zijn op voedselveilig werken:

Persoonlijke hygiëne van medewerkers
Denk aan schone kleding op het werk, regelmatig wassen van de handen, het gebruik van handschoenen of tangen, opgestoken haar en/of een petje, mutsje kapje of haarnetje, geen sieraden of lange nagels, etc.

Juiste vervoer en opslag van grondstoffen
Bijvoorbeeld schone wagens, gereinigde flessen, bakken en containers, de juiste temperatuur tijdens transport, goed leesbare etikettering, schone opslagruimtes, heldere verlichting, perfect bewaarklimaat, goed leesbare bewaarinformatie, etc.

De juiste behandeling, verwerking en verpakking
Het gebruik van schoon keukengerei zoals (snij)machines, pannen, fornuizen, etc. Zorgen voor de juiste temperatuur (voldoende verhitten of koelen) en de juiste wijze van verpakken.

Rapid-do ondersteunt bedrijven bij het op zo efficiënt mogelijke wijze voldoen aan de eisen van voedselveiligheid. Lees meer over onze producten.